Torstai 25.7.

Tässä numerossa:

Rohkeudesta-kolumni

Nyt se kuuluu! Leirille saapuminen

Herkkuhetkiä Pianossa

Ekaa kertaa piirileirillä

Alkusoiton äänilähteet Avajaiset

Lauran ja Raunin viesti Alimaailmasta

In English

Leirilehden näköispainos pdf-tiedostona

 

ROHKEUDESTA

Teksti: Miia Tikkanen

”Se on voimavara.”

”Etenemistä. Miksei pysähtymistäkin.”

”Se on sitä kun uskaltaa mennä järveen vaikka tietää, että vesi on liian kylmää.”

Muun muassa näin voimme määritellä rohkeutta. Rohkeus on jotain, joka esiintyy niin pienissä kuin suurissa tilanteissa, aina silloin kun sitä tarvitsee, ja Ryskeellä sitä on paljon. Oletko jännittävän pestin äärellä? Ajattelitko kokeilla ohjelmalaakson uutta aktiviteettia? Otitko matkaan teltan, joka kutsuu toisinaan sadevedenkin sisään? Olet näin tehdessäsi rohkeasti päättänyt pärjääväsi ja antanut itsellesi mahdollisuuden onnistua.

Leirilehti Rysähdys toivottaa teidät kaikki tervetulleeksi leirielämän viettoon! Muistakaa, että Ryske ei olisi Ryske ilman rohkeutta.

 

Nyt se kuuluu!

Teksti: Miia Tikkanen Kuvat: Susanna Sillanpää, Tuomas Turpeinen

Päivän erikoisuus on aistittavissa, kun telttojen ovet avautuvat aamulla ensimmäistä kertaa. Tänään Hyvärilän leirikeskukseen johtavat tiet olisivat kiireisiä ja leirisuora alkaisi täyttyä omaa savuaan etsivistä leiriläisistä. Viime hetken valmistelut ovat vielä käynnissä, kun ensimmäinen bussi jo kaartaa pihaan ja tipauttaa kyydistään joukon uusia kasvoja.

  

Toimiston puhelin soi ja kysymyksiin etsitään vastauksia. Vielä hetken leirielämä on opettelua vaan, mutta ainakaan innokkuutta Ryskeeltä ei puutu. Uskallamme esimerkiksi arvata, että savujen porttien välillä tullaan tuttuun tapaan käymään kiivasta kamppailua. Valmiita taidonnäytteitä pääsee ihastelemaan joka puolella leiriä jo muutaman päivän kuluttua. 

Tuntien sisällä saapumisesta uusia telttoja on noussut väripisteiksi nurmikentän joka laitaan kiitettävä määrä ja kun yhden kiilan kilkutus loppuu, on toinen sitä jo jatkamassa.  Leiritunnisteet kiinnittyvät yhden ranteeseen ja toisen hiuksiin, ruoka-aikoja kysellään ja huutoja luntataan vielä leirikirjasta. Leiri kokoontuu yhteen jo illansuussa, jolloin pääsemme tutustumaan paitsi toisiimme, myös Ryskeen tarinaan ensimmäistä kertaa yhteisohjelman siivittämänä.

    

Koko leirissä vallitsee yleinen ihmetyksen ja odotuksen tunne – nyt se Ryske on täällä, nyt se näkyy ja ennen kaikkea, nyt se kuuluu!

 

Herkkuhetkiä Pianossa

Teksti: Jenna Summala ja Teija Tuononen Kuva: Teija Tuononen

Tänään leirisuoralle avattiin kahvila Piano kaikkien leiriläisten iloksi. Kahvilamestari Saija Miettinen kertoo fiiliksistään ensimmäisenä leiripäivänä. Miettisen mukaan ensimmäinen päivä on mennyt hyvin, mutta vielä vähän on harjoittelua kahvilan toiminnassa. Asiakkaita on käynyt  paljon eli tekemistä on kuitenkin riittänyt koko ajaksi. Tuotteita on mennyt hyvin kaupaksi ja myydyimmät tuotteet kahvilamestari kertookin olevan berliininmunkki sekä kahvi. Kuva Saija Miettinen

Kahvilan valmistelut on aloitettu jo vuoden vaihteessa tuotevalikoiman miettimisellä sekä tekijöiden pestaamisella. Tärkeä osa esivalmisteluja on myös ollut kahvilan ilmeen suunnitteleminen sekä sen toteuttaminen. Muiden suurleirien kahviloihin verrattuna Pianoon on uutena tuotteena hankittu irtokarkkeja leiriläisten nautittavaksi. Leiriläiset ovat hyvin löytäneet irtokarkit sekä kahvilan kokonaisuudessaan, toteaa Miettinen.

Jos perinteinen kahvilassa oleminen ei innosta, niin Pianosta löytyy myös muita aktiiviteetteja kahvilapalveluiden lisäksi. Pianossa järjestetään pop-up -ohjelmaa ja sieltä voi myös halutessaan lainata lautapelejä kavereiden kanssa pelattavaksi. Joka aamu Pianossa järjestään joogatuokio ja sitä kahvilamestari suositteleekin kaikkien kokeiltavaksi kahvin, teen tai smoothien kera. 

 

Ekaa kertaa piirileirillä

Teksti ja kuva: Rosariina Suhonen

Kuva Kajaanin Korvenpoikien tarpojia

 

Piirileirit ovat monelle partiolaiselle ensimmäisiä suurempia leirejä. Ensimmäistä kertaa piirileirillä ovat muun muassa Kajaanin Korvenpoikien tarpojat Enni Mylly, Saara Heikkinen ja Helmi Ojalehto. Savun rakentelupuuhista tavoitetut tytöt ovat innokkaina ja hyvillä mielin ensimmäisenä piirileiripäivänään. Matka Ryskeelle Kajaanista oli alkanut aamulla kahdeksan maissa. Matka oli sujunut leppoisasti piirrellessä ja kavereitten kanssa jutellessa.

Ensimmäisenä leiripäivänä tarpojat olivat ehtineet jo rakennella savua, kierrellä tutustumassa leirialueeseen sekä käydä lounaalla, joka oli kaikkien mielestä oikein maistuva.  

Tyttöjen mielestä Ryske vaikuttaa mielenkiintoiselta ja he odottavat hyvillä fiiliksillä tulevaa leiriä.

“En ole kauheasti lukenut ennakkoon, mitä kaikkea täällä on ohjelmassa, joten ei myöskään ole kauheammin odotuksia. Tulee varmasti siis paljon yllätyksiä!”, kertoo Saara. 

Enni ja Helmi odottavat kaikista eniten vain tarpojille suunnattua ohjelmaa, haikkia. Mikään ei kuulemma jännitä kokeneita leiriläisiä, eikä edes Helmiä, jolle Ryske on vasta toinen partioleiri.  Kaikkien kolmen mielestä Ryskeestä tulee varmasti mahtava leiri!

 

Alkusoiton äänilähteet

Teksti: Miia Tikkanen Kuvat: Antti Putkonen ja Roope Jääskeläinen

Jos Hyvärilän leirikeskuksen ympäristö ei aiemmin ollut tietoinen partiolaisten paikallaolosta, niin se sai siitä varmistuksen ensimmäisen yhteisohjelman aikana. Jokainen alaleiri edusti väreissään ja äänissään vuoroin huudoin, vuoroin yhteislauluin, aina yhtä äänekkäästi. 

 

Alkusoitto oli alkumetreiltä saakka paitsi musikaalinen myös jännityksentäyteinen, kun yleisö tapasi Lauran ja Raunin kumppaneineen. Staabikin pääsi lavalle pitämään teehetkeä ja pelaamaan erän sananselitystä. Äänilähteet raikuivat milloin minkäkin alaleirin toimesta, ja erityistä mökää herätti lavalle Koitosta kuvaamaan saapunut tubettajajoukko. 

Leirilaulu sai buffit kurottautumaan kohti auringonsäteiden maalaamaa taivasta. Ryskeen hiljetessä iltaan voi telttojen seinien takaa vielä kantautua Äänilähteen sävelten hyräilyä.

      

Lauran ja Raunin viesti Alimaailmasta

Teksti: Yhteisohjelmatiimi / Viivi Keinänen

Käännös: Henri Lemmetty

Hei te kamut siellä Ryskeellä! Laura ja Rauni kirjoittavat täältä teille. Toivottavasti tämä viestimme tavoittaa teidät leiriläiset. Meille kävi tosiaan hiukan hassusti: minä, Rauni, innostuin kovasti kummallisesta metsästä kuulemastani äänestä ja lähdin tutkimaan sitä. Laura tuli perässäni ja putosimme jonnekin kauas alas, toiseen maailmaan. Täällä ollaan nyt, emmekä oikein tiedä, miten täältä pääsee pois.

Täällä on paljon kaikenlaista uutta tutkittavaa. Rauni on meistä se uteliaampi ja hän on rohkeammin tutustunut uusiin tyyppeihin, mutta on Laurakin rohkaistunut aina vähitellen. Ystävän tuella on hyvä lähteä mukaan kaikenlaisiin hurjiinkin seikkailuihin ja sellaiselle tämä juuri tällä hetkellä tuntuu. 

Hieman meitä harmittaa, kun emme päässeet osallistumaan Ryskeen avajaisiin, toivottavasti oli hyvät juhlat. Meidän tilanteemme tuntuu juuri nyt siltä kuin tämä olisi vasta alkusoittoa jotain isompaa tulevaa varten. Mutta tiedä sitten, kuinka tämä tästä jatkuu. Me yritämme tehdä parhaamme ja etsiä täällä Lauran sisäistä ääntä. Olkaa tekin siellä rohkeita, tutustukaa uusiin tyyppeihin ja kokeilkaa uusia juttuja!

Partioystävykset Laura ja Rauni

 

In English

Bravery

”It’s a resource.”

”Moving forward. Why not stopping, too.”

”It’s about how you are brave enough to go into a lake even you know the water will be cold.”

These are some examples how to define bravery. There’s not a moment that’s too big or too small for bravery to appear, and there’s a lot of it here at Ryske. Are you about to take on an exciting task at the camp? Will you try a brand new activity, or did you pack the tent that leaks? If so, you’ve decided to make the most of it and given yourself a chance to succeed!

Ryske News, Rysähdys, welcomes you all at Ryske. Remember that Ryske would be nothing without bravery.

Laura & Rauni’s message from the Underworld

Hello to all our friends at Ryske! Laura and Rauni here. We hope these messages reach you scouts. Something a little silly happened to us: I, Rauni, got quite excited about a strange noise coming from the woods and decided to follow it. Laura came after me and we fell somewhere far down, into another world. Well here we are now, and we don’t really know how to get out of here.

There’s a lot of new to explore here. Rauni is the curious one from us two and she has been introducing herself much more eagerly to new friends, but Laura has been gathering courage little by little. With a bit of help from a friend it’s great to join all kinds of crazy adventures and it feels just like that right now.

It is a shame that we haven’t been able to come to the opening ceremony of Ryske, we hope you’ve had a great party. Our situation feels like it is just a prelude for something even bigger. But you never know how this will continue from here on. We are trying to do our best and find Lauras inner voice here. You be brave too, make new friends and try new things!

Scoutfriends Laura and Rauni

Editor’s note

Hi there,

and well done! You’ve found your way to our camp and hopefully you have made yourself feel at home. For the past week the field you’ve pitched your tents has slowly but surely come to life and is now full of people from all over Finland and many places around the world.

This paper is the first official Ryske News, Rysähdys, and you will get to enjoy three further issues during the camp. Each paper will include something in English and maybe you’ll pick up some Finnish along the way as well!

On behalf of our whole team, I wish you many wonderful moments with us here at Ryske!

Miia Tikkanen

 

Näköispainos pdf-tiedostona: Rysähdys nro 1.